Φρονιστήρια Σχεδίου Τσίγκρης
PORTFOLIO

  

Το τμήμα PORTFOLIO έχει ως στόχο την προετοιμασία των υποψηφίων για την εισαγωγή τους σε σχολές Καλών Τεχνών εξωτερικού στις οποίες απαιτείται παρουσίαση φακέλου.

Στόχος αυτού του τμήματος είναι οι υποψήφιοι να αποκτήσουν μία σφαιρική αντίληψη περί τέχνης ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν έναν πολύπλευρο φάκελο με τα δικά τους έργα.

Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται τόσο μέσα από ερεθίσματα όπως προβολές οπτικοαουστικού υλικού, επισκέψεις σε εκθέσεις και συζητήσεις με άλλους καλλιτέχνες, όσο μέσα από ασκήσεις με τις οποίες ο μαθητής ενθαρρύνεται να πειραματιστεί με διαφορετικά υλικά και μέσα.

Στο μάθημα καλύπτονται οι βασικές αρχές και τα στοιχεία σύνθεσης και γίνετε μια εισαγωγή στις διάφορες μορφές σύγχρονης τέχνης. Οι μαθητές γνωρίζουν καλλιτέχνες που δουλεύουν με διάφορα μέσα, ζωγραφική, κολάζ, γλυπτική, εγκατάσταση, φωτογραφία, ήχο, performance και video και καλούνται να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν και οι ίδιοι με τα μέσα αυτά.

Λόγω των διαφορετικών απαιτήσεων των σχολών ή τμημάτων, το μάθημα εστιάζει και σε αυτές αναλόγως.

Για την καλύτερη και πιο πλήρη προετοιμασία του φακέλου προτείνεται η ταυτόχρονη παρακολούθηση του τμήματος προετοιμασίας της Καλών Τεχνών έτσι ώστε να μπορέσει ο σπουδαστής να αναπτύξει σωστές σχεδιαστικές ικανότητες, απαραίτητες για τις περισσότερες σχολές.

Το τμήμα είναι ολιγάριθμο ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για ανάλυση και συζήτηση των ασκήσεων του κάθε μαθητή. Οι καθηγητές του τμήματος είναι απόφοιτοι σχολών εξωτερικού σε προπτυχιακό ή - και μεταπτυχιακό επίπεδο.


  

Διδασκόμενη ύλη


Αρχές σύνθεσης

Kατεύθυνση, Mέγεθος, Tόνος, Γραμμή, Σχήμα, Υφή, Χρώμα

Στοιχεία σύνθεσης

Aναλογικότητα, Eνότητα, Αντίθεση, Απλότητα, Έμφαση, Ισορροπία, Κίνηση, Χώρος

Εγκατάσταση

Εγκαταστάσεις εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Πώς το έργο αλλάζει την οπτική του χώρου και έρχεται σε διάλογο με αυτόν. Παραδείγματα καλλιτεχνών: Anish Kappor,Gai Guo Qiang, Joseph Bοyes .

Κολάζ

Στο μάθημα αυτό εξετάζουμε όχι μόνο τη παραδοσιακή μορφή - χρήση του κολάζ αλλά και τη σημασία της χρήσης του κολάζ στα νέα μέσα. Παραδείγματα καλλιτεχνών: Baldessari, Cat Macleod, Joseph Cornel, David Hockney, Man Ray, Marcel Duchamp, Martha Rosler.

Τοιχογραφίες

Οι τοιχογραφίες είναι ίσως η αρχαιότερη μορφή τέχνης, θα δούμε πως έχει διαμορφωθεί από τις ζωγραφιές των σπηλαίων, μέχρι τα φρέσκο και το σημερινό γκραφίτι μέσα από καλλιτέχνες όπως Michelangelo, Banksy, El Bocho, Graffiti Research Lab, JR.

Θάνατος- Απώλεια

Το θέμα του θανάτου και της απώλειας στην τέχνη μέσα από διαφορετικές εποχές, κουλτούρες και καλλιτέχνες όπως Αρχαία Ελλάδα, Goya, Vanitas, Berlinde De Bruyckere, Damian Hirst, Day of the dead (Μεξικάνικη παράδοση).

Ήχος

Ο ρόλος του ήχου από τη βιομηχανική επανάσταση και έπειτα. Πόσο έχει αλλάξει και πώς χρησιμοποιείτε στις εικαστικές τέχνες σήμερα. Παραδείγματα καλλιτεχνών: Edkard Varese, Γιάννης Ξενάκης, Janet Cardiff, Laurie Anderson και John Cage.

Performance

Θα εξετάσουμε τη Performance όχι με τη παραδοσιακή έννοια της παράστασης αλλά αυτή του εικαστικού δρώμενου. Παραδείγματα καλλιτεχνών: Jackson-Pollock, VALIE EXPORT, Marina, Abramovic, Hannah Wilke, Tehching Hsieh, Vanessa Beecroft.

Θάμπωμα (blur)

Πολλές φορές οι καλλιτέχνες διαλέγουν να αντιμετωπίσουν το θέμα τους πίσω από ένα πέπλο. Για ποιους λόγους διαλέγουν αυτή την αισθητική και τι πετυχαίνουν. Παραδείγματα καλλιτεχνών: Gerhard Richter, Thomas Ruff, Uta Barth.

Enviromental Art

Με τον όρο Enviromental Art αναφερόμαστε στην καλλιτεχνική δουλειά που ασχολείται με τη φύση όχι μόνο ως παλέτα αλλά θέτοντας πολιτικά, οικολογικά και κοινωνικά θέματα. Παραδείγματα καλλιτεχνών: Andy Goldsworthy, C Navajo sand-paintings, Nils Udo, Tibetan sand- paintings, Natalie Jeremijenko, Δανάη Στράτου, James Turrell, Peruvian earth drawings, Robert Smithson.

Πολιτική τέχνη

Η χρήση της τέχνης ως ένα μέσο ακτιβισμού με σκοπό την επισήμανση ή αντίδραση σε μία κοινωνικοπολιτική κατάσταση. Παραδείγματα καλλιτεχνών: Alfredo Jaar, Allora & Calzadilla, Guerilla Girls, Kevin Carter, Lewis Hine, Robert Adams.